Veel belangstelling voor openingstocht 1 mei

Zondag 1 mei zijn wij het seizoen gestart met de nieuwe middagtocht “Trekschuitroute”.

Een toch wel bijzondere gebeurtenis omdat we de voorgaande twee jaren in verband met de Corona beperkingen pas later in het zomerseizoen van start konden gaan.
Met de openingstocht reden 27 deelnemers mee en ook gezien het goede weer konden we spreken van een zeer geslaagde start!

Afscheid Annemarie Moorman als fietsgids

 

Zaterdag 24 juli 2021 hebben we afscheid genomen van Annemarie Moorman als gids bij het Fietsgilde. De gezondheid van Annemarie liet het al geruime tijd helaas niet meer toe om fietstochten te maken. Voor het afscheid hebben we in kleine kring met de gidsen een wandeltocht door de Molenpolder in Maarsseveen gemaakt onder leiding van de “Polderwachter”. De polderwachter (zie ook zijn website www.polderwachter.nl) is een boswachter zonder bos, maar met weilanden. Als “beeldend kunstenaar” werkt hij aan de verbeelding van de polder. Niet met objecten, niet met schilderijen, maar met mooie, spannende verhalen en af en toe een indrukwekkende gebeurtenis. Zo  probeerde hij de gidsen met een polsstok over de sloten van de polder te laten springen maar het risico op blessures en daardoor de komende weken geen fietstocht te kunnen gidsen was toch te groot voor ons. De start van de tocht was bij het Fort (of eigenlijk Werk) Maarsseveen. Het Werk bij Maarsseveen is ook onderdeel van onze dagtocht “Nieuwe Hollandse Waterlinie”, die op 11 juli  jl. is gereden.

 

 

 

 

 

 

 

 

Annemarie was vanaf 2002 aan het Fietsgilde ‘t Gooi verbonden waarvan de laatste jaren als voorzitter. Voor haar als ook oud IVN gids was de poldertocht een passende gebeurtenis. Wij kijken met een goed gevoel terug op haar inzet voor het Fietsgilde.

Artikel Gooi en Eembode Extra over seizoen start met middagtochten op 16 juni 2021

Fietsgilde ‘t Gooi mag eindelijk weer fietsen én verhalen vertellen

Nieuw op de agenda: Gooische Moordenaar

Het organiseren van wekelijkse fietstochten van mei tot en met september door ‘t Gooi en omstreken en cultuurhistorische verhalen vertellen. Met die gedachte stappen de gidsen van Fietsgilde ‘t Gooi ieder jaar weer op de fiets.

Bob Wijburg is één van die zeven gidsen en bovendien sinds dit jaar de nieuwe voorzitter van het nu 22 jaar oude fietsgilde, destijds opgericht op initiatief van de ANWB en sinds 2016 een zelfstandige stichting. De voorbije jaren nam het aantal fietstochten en deelnemers telkens toe. In 2019 echter was er een kleine daling, doordat vanwege het slechte weer enkele tochten niet door gingen.

Maar was het totale aantal in 2019 met 890 deelnemers en 55 tochten, waarvan 39 reguliere en 16 speciale (bijvoorbeeld voor scholen georganiseerd), nog heel behoorlijk. In 2020 kwam men niet verder dan zes speciale met slechts 26 deelnemers. Dat had natuurlijk alles te maken met de coronamaatregelen. Het Fietsgilde had de speciale flyer – 2.000 stuks – net laten drukken toen duidelijk werd dat het gehele feest niet doorging.

Opgebouwde buffer

“In mei opstarten was niet mogelijk en ook tijdens de zomermaanden lukte het niet om mensen onaangemeld bij de start te laten verschijnen, onder de telkens veranderende beperkende overheidsmaatregelen”, schrijft de stichting in het jaarverslag. Tot financiële problemen leidde dat ‘dankzij de in goede jaren opgebouwde buffer’ niet.

Maar ook dit jaar is er – vanwege dat ene virus – nog geen kilometer gefietst. Daar komt binnenkort wel weer verandering in. Dat begint met een aantal middagtochten van zo’n twintig kilometer. Op het programma staan oude bekende als Buitenplaatsen ’s-Graveland, Omroepgeschiedenis en Natuurbruggen. Nieuw op het programma is Gooische Moordenaar op zaterdag 19 juni. De start hiervan is, zoals meestal op de Kerkbrink, en vervolgens fietsen de aanwezigen zo ongeveer de route van deze tram die destijds, wegens de vele ongevallen, in totaal aan 117 mensen het leven kostte.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Afbeelding
De fietstochten starten meestal op de Kerkbrink. Archieffoto: Bastiaan Miché

Met grote groepen fietsen zit er echter niet in. Ook vanwege die coronamaatregelen is er per groep plek voor maximaal zes deelnemers. Wel is het zo dat er bij meer belangstelling meerdere groepen de tocht kunnen fietsen. Er zijn immers meerdere gidsen. Niet onbelangrijk: men moet men zich vooraf online aanmelden. Nog niet mogelijk zijn de dagtochten van pakweg veertig/vijftig kilometer. Het is namelijk wel zo fijn als een groep deelnemers halverwege zo’n tocht bij elkaar kan zitten op een terras. Eventueel vinden deze bij verdere versoepelingen later dit jaar plaats.

We worden steeds bekender en zijn toch wel een begrip geworden’

Wijburg kijkt uit naar het nieuwe seizoen. Komende woensdag gaat hij samen met de andere zes gidsen de nieuwe tocht voorrijden en staan er na afloop zeven speciaal biertjes De Gooische Moordenaar klaar, lacht hij. “Wat het voor ons leuk maakt, is dat we mensen een leuke dag kunnen bezorgen. En er zitten mensen bij die al langere tijd meefietsen en dat gewoon heel gezellig vinden. Maar we komen ieder jaar ook wel weer nieuwe gezichten tegen. We worden steeds bekender en zijn toch wel een begrip geworden. Wel zijn we nog op zoek naar nieuwe gidsen.”

Maar ook die ‘nieuwe gezichten’ zijn nagenoeg altijd ouder dan zestig jaar. Het gaat dan met name om de reguliere ritten. Want zeker wel dat scholen hun leerlingen aanmelden voor een speciale rit, bijvoorbeeld over de Tweede Wereldoorlog (Bevrijdingstocht). “Ook dit jaar ging dat niet door”, vertelt Wijburg, “maar volgend jaar gaan we dat zeker weer oppakken.”

Belangrijk

De 71-jarige Wijburg is sinds 2013 gids binnen Fietsgilde ‘t Gooi. Daarvoor was hij werkzaam bij onder meer Visio en Amaris (als personeelsmanager). Mede daarom bedacht hij als fietsgildelid de tocht over de geschiedenis van de gezondheidszorg. Ook nu volgt hij met veel belangstelling de ontwikkelingen rond het nieuwe zorgpark Monnikenberg. Verder deed de Hilversummer binnen de stichting het nodige aan PR-werk en nu is hij ook – als opvolger van de gestopte Annemarie Moorman – voorzitter.

Zijn eigen favoriete fietstocht is toch wel die richting de Vecht, ‘en die buitenhuizen’ en langs het Tienhovens kanaal. “En juist door de verhalen die we erbij vertellen, is het belangrijk dat het fietsgilde er is”, aldus Wijburg. “En ja, we krijgen wel de vraag wanneer we weer gaan fietsen. Laatst nog bij de tandarts sprak een dame mij aan. Veel mensen vinden het jammer dat het zo lang duurt.”

Meer informatie op Fietsgilde ‘t Gooi staat op fietsgilde.nl.

 

donderdag 1 augustus speciale tocht samen met Huizer Museum

Op donderdag 1 augustus 2019 organiseert het Fietsgilde in samenwerking met het “Huizer Museum” een speciale tocht 

Aanvang: 11 uur

Plaats Huizer Museum, Achterbaan 82 Huizen.

Kosten: € 8,50 p.p., met museumkaart € 5,50 p.p

 

Ontvangst met koffie en “Huizer Mannetje”

Presentatie “Huizen” door Huizer Museum

Ca 12.15 uur Lunch, lunchpakket zelf meenemen. Koffie of thee wordt verzorgd.

Gelegenheid museum te bekijken.

Ca. 13.30 uur vertrek fietstocht door Huizen/Blaricum onder leiding van gids Fietsgilde.

Ca. 15.30 einde bij Huizer Museum

 

Vooraf aanmelden bij receptie@huizermuseum.nl  is gewenst want “vol=vol”.

zondag 28 juli speciale tocht Gooimeer kust

Speciale fietstocht Langs de Zuiderzeekust
Zondag 28 juli organiseert Fietsgilde ’t Gooi, op speciaal verzoek van de
Vrienden van ’t Gooi (VVG), een fietstocht langs de Zuidelijke Gooimeer
kust.
Gedurende de tocht wordt een aantal keren gestopt. De gids vertelt
verhalen over de geschiedenis van het gebied, de cultuur en de natuur.
Klokslag 10.00 uur wordt gestart, vanaf de VVV, Utrechtse Poort,
Ruijsdaelplein 6, 1411 RD Naarden waar we rond 15:30/16:00 uur weer
arriveren. Onderweg wordt een koffiestop gehouden en rond een uur of
13:00 gebruiken we een zelf meegenomen lunch.  De Zuiderzeekust staat dit
jaar volop in de belangstelling. De regio en de gemeenten ontwikkelen
een nieuwe kustvisie. Daarom organiseert het fietsgilde met de VVG
deze fietstocht. De deelname is gratis. De koffie, wordt door de
deelnemers zelf afgerekend. De tocht is circa 40 km. Aanmelden vooraf
is niet nodig. Alleen bij extreem slechte weersomstandigheden kan de
tocht komen te vervallen. De tocht zal worden geleid door twee ervaren
gidsen. Nadere informatie is te verkrijgen bij www.vriendenvanhetgooi.nl of www.fietsgilde.nl

Pieter Hoogenraad ingeschreven in het Gulden Boek

Onze gids Pieter Hoogenraad is maandag 4 maart 2019 ingeschreven in het Gulden Boek van de gemeente Hilversum. Hulde hiervoor!

 

Heidetocht op zondag 26 augustus

Zondag 26 augustus organiseert het Fietsgilde op speciaal verzoek van de Vrienden van ’t Gooi een fietstocht langs de Gooise Heiden. De tocht voert langs de Hoorneboegse heide, de Zuiderheide, Westerheide, Blaricummerheide, Tafelbergheide, de Limitische heide en de Busumerheide. Het wordt een fietstocht met een verhaal. Sprake is van een zogenoemde dagtocht, dat wil zeggen dat klokslag 10.00 uur gestart wordt vanaf de Kerkbrink te Hilversum, waar we rond 15:30/16:00 uur weer arriveren. Bij ’t Bluk wordt een koffiestop gehouden en rond een uur of 13:00 gebruiken we een zelf meegenomen lunch. Voor de leden van de Vrienden van ’t Gooi is de fietstocht gratis dat geldt ook voor de overige deelnemers die zich alsnog na afloop van de tocht kunnen aanmelden als donateur of lid, ook al is dat geen verplichting. De koffie al dan niet vergezeld van een dennenkoek, wordt door de deelnemers zelf afgerekend. De tocht is circa 40 km. Aanmelden vooraf is niet nodig. Alleen bij extreem slechte weersomstandigheden kan de tocht komen te vervallen. Gerekend wordt op ongeveer 20 deelnemers.

Nadere informatie is te verkrijgen bij www.vriendenvanhetgooi.nl en www.fietsgilde.nl

Jubileumtocht op 2 mei volgeboekt

Daar het maximum aantal van 80 deelnemers is bereikt, kunnen wij helaas geen nieuwe deelnemers voor de jubileumtocht op 2 mei meer inschrijven. Uiteraard bent u van harte welkom bij de overige tochten uit ons programma waarvoor wij u verwijzen naar het rooster.

Speciale jubileumtocht op woensdag 2 mei

Het Fietsgilde bestaat inmiddels 20 jaar en daarom trappen we woensdag 2 mei af met een speciale jubileumtocht.

We starten om 10.00 uur ín Museum Hilversum op de Kerkbrink, waar we ontvangen worden met koffie/thee. Uw fiets kunt u parkeren op het plein van de naastliggende Grote Kerk. Vervolgens stappen we in groepen op de fiets voor een mooie dagtocht. Over de tocht zelf verklappen we alleen dat hij recht doet aan onze naam Fietsgilde ‘t Gooi. Hoewel zowel start- als eindpunt in Hilversum ligt, doen we dus meerdere Gooise gemeenten aan. Rond 16.30 uur komen we aan bij Café & restaurant Jonge Haan, waar we een toast uitbrengen op een nieuw fietsseizoen.

Al met al een gezellige start van een lange reeks gevarieerde fietsroutes, waarin ook twee nieuwe tochten zijn opgenomen.

We hopen u 2 mei aanstaande te verwelkomen. En neem gerust iemand mee! De kosten voor deze speciale tocht zijn € 5,- pp, ter plekke te voldoen aan de gids. Als gebruikelijk neemt u uw eigen lunch mee.

Aanmelden

In tegenstelling tot wat u van ons gewend bent, dient u zich voor deze jubileumtocht van tevoren op te geven. Dat kan via het e-mail adres secretaris@fietsgilde.nl. Graag met vermelding na(a)m(en) deelnemer(s) en woonplaats.

Inschrijven kan t/m 27 april. Wees er snel bij, want er kunnen maximaal 80 mensen deelnemen, dus VOL = VOL.

Wij zoeken nog een enthousiaste vrijwilliger

Met het oog op de continuïteit en ook door de groei zoekt het fietsgilde nog een nieuwe gids. Ons team bestaat thans uit een twaalftal vrijwilligers. Gemiddeld rijdt elke gids vijf tochten per jaar en naar keuze een aantal speciale tochten met bijvoorbeeld scholieren. Sommige gidsen vinden het leuk om ter ondersteuning ook met andere tochten mee te fietsen. De tijdsbesteding is derhalve enigszins te beïnvloeden. Maandelijks hebben we op een woensdagmiddag een bijeenkomst om tochten te plannen, te evalueren, bij te stellen en verenigingszaken te bespreken.

Ook organiseren we periodiek voor de gidsen educatieve uitstapjes zoals een bezoek aan een buitenplaats aan de Vecht. Als u graag recreatief fietst en het leuk vindt om verhalen over de geschiedenis van de regio en de natuur te vertellen dan kunt u voor meer informatie contact opnemen met Annemarie Moorman (035-6232290) of Evert van de Wetering (06-21894092).

© 2023 fietsgilde 't Gooi

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑